Sponsored content

headerfoto

Eerst ventileren, daarna pas isoleren!

Lees verder 

Gestimuleerd door de hoge gasprijzen én de klimaatdoelstellingen voor 2030 stappen steeds meer bewoners over van gasgestookte naar all-electric of hybride systemen voor verwarming en koeling. Door het toepassen van deze nieuwe systemen wordt vaak het hoogste rendement bij de laagste watertemperatuur gehaald. Het is dus van belang dat er goed gekeken wordt naar de schil van de woning, zodat een dergelijk systeem ook optimaal kan presteren en bewoners niet alsnog schrikken van de energierekening. Gelukkig wordt er ook flink geïnvesteerd in het isoleren van wanden, vloeren en plafonds, het afdichten van naden en kieren en de montage van isolerend glas. Enorm belangrijke stappen om woningen te verduurzamen. Maar er is nog een belangrijke stap. Een stap die in één adem met isoleren moet worden genoemd: ventileren. Want al dat dichtmaken heeft namelijk invloed op de luchtkwaliteit in onze woning; hoe gaan we dat oplossen?

 

Wat betekent het dichtmaken van de woning voor de luchtkwaliteit in huis?

Wanneer van tevoren niet goed is nagedacht over ventilatie, worden woningen slecht voorzien van verse lucht. Zo hopen bijvoorbeeld vocht, (fijn)stof en CO2 zich snel op in de woning. Naast dat deze lucht niet comfortabel is om in te ademen, kan het ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan de bewoner bij een te hoge concentratie CO2 klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid krijgen. Kortom, dat is niet gezond en niet prettig.  

 

Om een complete verbouwing van de woning te voorkomen, lijkt de enige oplossing voor de bewoners dan om de ramen weer te openen. De woning luchten door het openzetten van een raam is natuurlijk zonde van de al genomen isolatiemaatregelen, maar dit is niet alleen zonde, het is ook onnodig wanneer je start met goede ventilatie. Bovendien haal je op deze manier niet altijd gezonde lucht binnen maar lucht die bijvoorbeeld vervuild is door autoverkeer, industrie of houtrook. Met een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) in huis kan veel slimmer geventileerd worden.  

 

Door de vele voordelen, zoals ventileren zonder warmteverlies of koude tocht, een forse energiebesparing, verhoogd comfort en altijd verse en gefilterde lucht in huis, is het installeren van een ventilatiesysteem met WTW in de woning altijd een goede investering. Een balansventilatiesysteem dat voorzien is van CO2-sturing optimaliseert bovendien het gebruik van energie door alleen te ventileren als dat noodzakelijk is met een minimum aan energie. Maar al die kanalen aanbrengen in een bestaande woning is toch erg lastig? Dat klopt in veel situaties, maar er is een oplossing!

 

Oplossing voor de bestaande bouw

Om bewoners te helpen met de energietransitie én een gezond binnenklimaat heeft Brink Climate Systems speciaal voor de bestaande bouw het Multi Air Supply systeem  ontwikkeld. Dit balansventilatiesysteem bestaat uit een WTW-unit, zoals de Flair en een aantal kleinere ventilatoren (Indoor Mixfans) die boven de verblijfsruimtes geplaatst kunnen worden. De WTW-unit voert verse lucht toe via een toevoerrooster in het trapgat, waarbij een CO2-sensor in de hal zorgt dat exact de juiste luchthoeveelheden worden toegevoerd. Het trapgat, de gang en de overloop dienen binnen het systeem als verzamelkanaal (of opslagbuffer) voor verse lucht.  

 

De Indoor Mixfans voeren op basis van hun eigen CO2-sensoren gebruikte lucht af vanuit de verblijfsruimtes naar het trapgat. Vanuit ditzelfde trapgat stroomt, door de onderdruk, lucht onder de deur terug naar de verblijfsruimtes. Hierdoor wordt een goede balans geborgd en wordt maximale controle over de binnenluchtkwaliteit gehouden.  

Multi_Air_Supply-Section-Terraced_house-
Multi_Air_Supply-Landing-Terraced_hous

Geen toevoerkanaal nodig

Met Multi Air Supply is een toevoerkanaal niet nodig. Hierdoor kan ook in bestaande woningen een compleet en goed ventilatiesysteem gerealiseerd worden. Eenvoudig, snel en zonder grote bouwkundige ingrepen. De vaak al aanwezige afzuigboxen en afvoerkanalen in badkamer, toilet en keuken zijn voldoende. Met het systeem wordt het mogelijk om de energietransitie voor iedereen te laten slagen én dragen we actief bij aan de gezondheid en het welbevinden van bewoners.

 

Training via de Brink Academy

Een nieuw systeem vergt vaak toelichting, terwijl eenvoud bij het Multi Air Supply systeem het passende woord is. Via de Brink Academy organiseert de Nederlandse producent trainingen waarin uitleg wordt gegeven over het toepassen van dergelijke systemen. In deze trainingen worden verschillende systemen besproken, voordelen en aandachtspunten toegelicht, berekeningen gemaakt en vooral praktijkvoorbeelden gegeven voor nieuwbouw én bestaande woningen. De trainingen zijn bedoeld voor installateurs, adviseurs, bouwers, ontwikkelaars en iedereen die betrokken is bij de bouwketen.

Aanmelden Brink Academy

Dit artikel is gesponsord door Brink climate systems.

Infraroodverwarming

Brink climate systems

4/8
Loading ...